"Özel Çocuklarımızın Dokunduğu Her Şey Sanat" Proje Ayrıntıları...

03.11.2020 1269

30-10-2020




PROJEMİZDE TEMEL İHTİYAÇLAR VE HEDEFLER:

 

Kurumumuz olan Sinop Özel Eğitim Ortaokulu, hafif zihinsel engeli bulunan öğrencilere temel eğitim vermektedir. Elinde bulunan imkanlarla öğrencilerimize nitelikli eğitim sunabilmek amacıyla kendini sürekli olarak yenilemeye açık bir kadro barındırmaktadır. Bununla birlikte bünyemizde bulundurduğumuz el sanatları atölyesinin eğitim-öğretim faaliyetlerinde etkin olarak kullanılması teşvik edilmektedir. Öğrencilerimizin öğrenme alanındaki özel durumlarını göz önünde bulundurduğumuzda el sanatları atölyesinin öğrencilerimizin öğrenme pratiklerinin güçlendirilmesi bakımından öneme sahip olduğu görülmektedir.Tüm öğretmenlerimiz bu özel durumun farkında ve atölye faaliyetlerinin sınıf içi faaliyetlere göre daha faydalı olduğu düşüncesindedir.

 

Öğrencilerimiz atölye faaliyetleri sırasında;

 

Kullandıkları aletler yardımıyla el göz koordinasyonlarını geliştirebiliyor,

 

Yaratıcılıklarını geliştirebiliyor,

 

Paylaşma, işbirliği kurma, birlikte plan kurma, gruba uyum sağlama gibi becerilerini geliştiriyor,

 

Sözlü iletişim becerilerini güçlendiriyor,

 

Duygularını fark edip kendini ifade edebiliyor,

 

Kendilerine değer verilen bir ortamda olduklarını hissediyor,

 

Bir ürün ortaya koymanın verdiği başarı hissini tadıyor.

 

Özel eğitim öğrencileri için büyük öneme sahip bu etkileri tespit ettiğimiz atölye faaliyetlerimiz gerçekleştirdiğimiz el sanatları atölyemizi kurum olarak etkin kullanamamaktayız. Bunun en önemli sebebinin ise kurumumuzda görev yapan özel eğitim öğretmenlerinin sanat eğitimi konusunda yeterli mesleki ve pedagojik birikime sahip olmaması olduğu kanaatindeyiz. Bu projeyle kurumumuzdaki öğretmenlerin el sanatları atölyemizi etkin olarak kullanabilecek yetkinliğe sahip olmalarını sağlamak ve sınıf içi faaliyetlerde sanat eğitimi yoluyla öğrencilerimizin eğitim süreçlerine katkı sunmak hedeflenmektedir.

 

Türkiye'de özel eğitimin bir kolu olarak zihinsel engelli çocuklara yönelik özel eğitim hizmetleri, hafif derecede zihinsel engelliler dikkate alındığında çoğunlukla özel sınıflarda; orta derecede zihinsel engelli çocuklar dikkate alındığında ise gündüzlü özel okullarda gerçekleştirilmektedir. Özel sınıflardan mezun olan öğrencilerin bir kısmı eğitilebilir çocuklar meslek okullarına devam etmektedirler. Bu eğitimin gerçekleştirildiği okullar, sadece bilgi veren yerler değil, çocuğun birbirinden farklı olan büyüme, gelişme ve dolayısıyla öğrenme özelliklerini de irdeleyen bir kurumlardır. Bu kurumlarda kullanılan eğitim tekniklerine baktığımızda ise gelişmeye başladığını göz ardı etmeksizin geleneksel çalışma yöntemlerinin yaygın olarak kullandığını söylemek mümkündür. Bu noktada AB ülkelerindeki kurumlardan ilk elden elde edebileceğimiz deneyim paylaşımları bizim için çok kıymetli ve geliştirici olacaktır.

 

Bu proje ile birlikte bizler de pedagojik açıdan sanatın Avrupa'daki özel eğitim dahilinde kullanım şekillerini profesyonel bir yetişkin eğitimi ve kurs merkezinden alınacak destek kursu ile pekiştirerek kurumumuz tekniklerine dahil edip Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlanan 2023 Eğitim Vizyonu'nda belirtildiği gibi özel eğitime ihtiyacı olan öğrencilere yönelik hizmetlerin kalitesini artırmaya yönelik adım atmış olacağız.

 

Bu çerçevede uluslararası işbirliği ile gerçekleştirebileceğimiz kurumsal hedeflerimizi şu şekilde sıralayabiliriz: Öğretmenlerimizin mesleki, kültürel, dilsel ve pedagojik açıdan kendilerini geliştirmelerini destekleyerek motivasyonlarını arttırmak Eğitimcinin öğretime ve öğrencilere yönelik pozitif bir tutuma sahip olmasını ve kendilerini daha yeterli hissetmesini yani öz-yeterlik algısının yüksek olmasını sağlamak Okulumuzdaki el sanatları atölyesini geliştirerek öğretmenlerimizin eğitimde sanatsal faaliyetleri daha çok kullanması için gerekli teknik bilgiyi edinmelerini sağlamak Eğitim müfredatını özel eğitimde kullanılan güncel teknik ve materyallerle geliştirebilmek ve sanatsal faaliyetleri bu teknik ve materyallere dahil edebilmek AB'deki meslektaşlarımızla işbirliği kurabileceğimiz paylaşım ve iletişim ağı oluşturmak Güncel İngilizce özel eğitim kaynaklarını müfredata katmak ve incelemek için gerekli mesleki ve dilsel gelişimi devamlı kılmak Çevremizdeki okullara da kurumsal deneyimlerimizi aktararak sanatın ülkemizde daha çok özel eğitim kurumunda aktif olarak kullanılabilmesini sağlamak

 

FAALİYET ALANLARI:

 

Günümüzde zihinsel engelli bireylerin ifadelerindeki yetersizliklerden daha önemli olan, "normal" bireylerin onları anlamada yaşadıkları yetersizliktir. Bu yaklaşımdan yola çıkarak projemiz kapsamında kurumumuzun ihtiyaçları göz önünde bulundurularak personelimizin mesleki ve pedagojik yetkinliklerini güçlendirip sanatın tüm sınıf içi aktivitelerimize işlendiği ve atölyemizde etkin olarak kullanılabildiği şekilde yenilemesi zorunluluk haline gelmiştir. Özel eğitim konusunda güncel ve modern teknik, materyal ve uygulamaları Erasmus+ ile gerçekleştireceğimiz bu eğitimle müfredatımıza katmayı hedeflemekteyiz. Bu proje ile AB eğitim sistemindeki yenilikleri kurumumuz faaliyetlerine dahil ederek hem organizasyon kapasitemizi geliştirip personelimizin bu alandaki eksiklerini kapatacak hem de mesleki ve pedagojik ihtiyaçlarını karşılayacağız.

 

Proje faaliyetimiz ile öğretmenlerimiz,

 

*Atölyemizin kurgusunu ve dizaynını imkanlarımız dahilinde öğrencilerimizin sanat üretim faaliyetlerini destekleyici şekilde değiştirebilecek,

 

*Zihinsel engelli öğrencilerimizi anlama konusunda yaşadıkları yetersizlikleri aşabilecek,

 

*Öğrenciler ile daha rahat iletişim kurabilecek ve onların isteklerini, ihtiyaçlarını kolayca anlayabilecek,

 

*Eğitim ve öğretim süreçlerinde kendilerini daha güvenli ve huzurlu bir ortamda hissetmelerini sağlayacak,

 

*Sınıflarında ve atölyede sanatsal faaliyetleri öğrenme süreçleri içerisinde uygulayabilecek,

 

*Özel eğitim alanına dair yazılmış İngilizce kaynakları takip edebilecek,

 

*Öğrencilerinin, el sanatları ve bu sanatsal faaliyetler sonucunda ortaya çıkan üretim faaliyetlerini yetkin bir şekilde kullanarak öğrencilere küçük çaplı iş olanaklarını sağlayabilecek,

 

*AB'deki meslektaşları ile etkin bir paylaşım ve iletişim ağı kurabilecek,

 

*Pedagojik, mesleki, dilsel ve kültürel açıdan kendilerini geliştireceklerdir.

 

Görsel sanatların -özellikle el sanatlarının- eğitim süreçlerinden öğretmenlerimiz tarafından kullanılmasının öğrencilerimize sağlayacağı faydaları ise şu şekilde sıralamak mümkündür, Öğrencilerimiz sanatı kendilerini ifade etme şekli olarak kullanarak bireysel kimlik kazanma süreçlerini destekleyecek, Bir ürün ortaya koyarak başarı duygusunu tadacak, Sınıftaki ve atölyedeki huzurlu ortamla güven ve cesaretleri artacak, Atölyelerde birlikte çalışma pratikleri gelişeceği için sosyal yaşama uyumları kolaylaşacak, paylaşma duyguları gelişecek, Atölye çalışmaları sırasında aktif alet kullanımları el-göz-beyin koordinasyonun gelişimine katkı sağlayacak, Duygusal yapıları gelişecek, Kendilerini ifade etme güçleri gelişecek, Algılama kapasitesi gelişecek, Estetik beğeni ve haz duygusunun geliştirilecek, El becerileri kazanacak ya da el becerilerini geliştirecektir.

 

ÖZEL HEDEFLER:

 

Zihinsel engelli çocukların gelişimi hangi düzeyde olursa olsun, diğerlerinden farklıdırlar. Ancak bu çocukların gelişim ihtiyaçları onlarınkinden farklı değildir. Bu çocukların da yemeye, içmeye, sevilmeye, başarmaya, kabul edilmeye ve toplumun sıradan bir üyesi gibi yaşamaya gereksinimleri vardır. Zihinsel engelli bireylerin sosyal çevrede yaşamlarını sürdürmeleri için gereken kişilik olgunluğuna erişmeleri sözü edilen ihtiyaçların karşılanması ile mümkündür. Zihinsel engelli çocukların fiziksel görünümleri ve sağlık durumları engelin ağırlık derecesine göre değişmektedir. Hafif derecede zihinsel engelli olan çocukların görünüş ve motor becerilerinin -genelde zihinsel engele sahip olmayan çocuklarla kıyaslandığında büyük farklılık göstermese bile geliştirilmesi gerekmektedir.

 

Eğitimde özel gereksinimleri olan bu öğrencilerimizin eğitim süreçlerinde geleneksel yöntemlerin yeterli olmadığı açıktır. Dolayısıyla özel gereksinimli öğrencilerimizin eğitim süreçlerinde yeni yaklaşımlara ihtiyaç olduğunu kabul etmek, onların ihtiyaçlarını anlayabilmek ve eğitim süreçlerinde geleneksel yöntemleri aşabilmek önemlidir. Öğretmenlerimizin alacağı görsel sanatlar ve eğitim kursları bu sürecin önemli bir parçası olarak görülmektedir. Görsel sanatlar dersleri, günümüzde özel eğitim yöntemleri arasındaki bulunmaktadır, görsel sanatlar yoluyla zihinsel engelli bireylerin sanatsal yolla bilgiler edinmelerini sağlanmaktadır.

 

Bu noktada öğretmen olarak bizim hedefimiz, zihinsel yetersizlikleri bulunan öğrencilerimizin sanatsal faaliyetler yoluyla öğrenme süreçlerini desteklerken aynı zamanda ders kapsamında yürütülen çalışmalarla öğrencilerimizin, bilişsel, duyusal ve psiko-motor gelişimine katkı sunmak, mutluluk, heyecan, haz gibi duyguları yaşanmasını sağlanmaktadır. Öğretmenlerimizin alacağı görsel sanat eğitiminin öğrenme süreçlerine dahil edilmesine yönelik kurslar, hem kendilerinin eğitimdeki pozisyonlarını yeniden üretmelerine katkı sağlayacak hem de özel eğitimdeki modern teknikleri eğitim süreçleri içerisinde kullanmalarını sağlayacaktır. Bu çerçevede projemiz dahilinde Hollanda'ya 4 öğretmen ile giderek 7 günlük bir kurs eğitimi almayı planlamaktayız. Bu kurs programı ile personelimizin dilsel, mesleki ve kültürel açıdan gelişmesi, öğrencilerimizin sanatsal üretim faaliyetlerinde bulunurken, psiko-motor, bilişsel, sosyal, algısal gelişimlerini sağlayabilecek yetkinliğe gelmesi hedeflenmektedir. Çizdiğimiz çerçeve bağlamında bu hareketlilikle Özel eğitimde görsel sanatlara özel olarak ise el sanatlarına yönelik yaklaşımların kavranması Dil ve konuşma ile ilgili becerilerin sanat aracılığı ile iyileştirilmesi Sanatı bir eğitim aracı olarak kullanabilmek Sanatın bir eğitim aracı olarak müfredata entegre edilmesini sağlamak El sanatları alanında bireye özel atölye faaliyetlerinin geliştirilmesi Personelimizin organizasyonel ve iletişimsel kapasitesini artırması Kurumumuzdaki atölyemizin aktif olarak kullanılabilmesi ve geliştirilebilmesi hedeflenmektedir.

 

 

 

PROJEMİZDE ELE ALINACAK KONULAR:

 

*Engelliler - özel ihtiyaçlar

 

*Dezavantajlılara erişim

 

*Kalite iyileştime kurum/kuruluşları ve/veya yöntemleri (Okul gelişimi dahil)